Το 2ο Diversity in Business Conference πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Θεσμικοί παράγοντες, καταξιωμένοι ομιλητές, χορηγοί και signatories έδωσαν το παρών τόσο με φυσική, όσο και με ψηφιακή παρουσία και πλαισίωσαν με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις το περιεχόμενο του hybrid συνεδρίου.
Το 2ο Diversity in Business Conference πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Θεσμικοί παράγοντες, καταξιωμένοι ομιλητές, χορηγοί και signatories έδωσαν το παρών τόσο με φυσική, όσο και με ψηφιακή παρουσία και πλαισίωσαν με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις το περιεχόμενο του hybrid συνεδρίου.
Έθιξαν καίρια ζητήματα γύρω από τη σημαντικότητα της διαφορετικότητας και της ισότητας των ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ εξέτασαν και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο αποδοχής της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο του 2nd Diversity in Business Conference, υλοποιήθηκε και η τελετή υπογραφής της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις από οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις.
Αξίζει να επισημάνουμε την καινοτομία της διοργάνωσης που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της Boussias Communications και του Diversity Charter Greece. Το Συνέδριο υλοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ υπήρχε ταυτόχρονα η δυνατότητα παρακολούθησής του από τους χώρους του Ζαππείου, τηρώντας όλα τα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας, σε γκρουπ των 9 ατόμων ανά αίθουσα. Έτσι, μεταδόθηκε το αισιόδοξο μήνυμα ότι αντίστοιχες σημαντικές εκδηλώσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται στο μέλλον με εναλλακτικούς τρόπους, συμβαδίζοντας πάντα με το πνεύμα και τις ανάγκες της κάθε εποχής.
Η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι μια πρωτοβουλία. Είναι φιλοσοφία, είναι στάση ζωής, είναι επιλογή. Οι οργανισμοί αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της δημιουργίας ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου οι ίσες ευκαιρίες πρωτοστατούν και η διαφορετικότητα πρωταγωνιστεί.
Η διαφορετικότητα επιτυγχάνεται όταν συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων με διαφορετικό υπόβαθρο εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναμικό ενός οργανισμού, αλλά το πραγματικό στοίχημα είναι όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν την αυθεντική αίσθηση του «ανήκειν». Οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να φέρουν τις μοναδικές ιδέες και πρακτικές τους στον εργασιακό χώρο.
Αδιαμφισβήτητα πολλαπλά είναι τα οφέλη για τους οργανισμούς, αλλά και την κοινωνία γενικότερα, που προκύπτουν από την αποδοχή της ποικιλομορφίας: βελτιώνεται η εταιρική κουλτούρα και η εταιρική απόδοση, αυξάνεται η πρόσβαση στα ταλέντα και η καινοτομία βρίσκει πρόσφορο έδαφος.
Ένα χρόνο πριν, το Μάιο του 2019, το Εναρκτήριο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με στόχο να θέσει τις βάσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών στις εταιρείες και οργανισμούς. Το συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Χάρτας Διαφορετικότητας (Diversity Charter), πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2019 και υλοποιείται από το ΚΕΑΝ.
Διεθνείς ομιλητές και θεσμικοί παράγοντες από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσουν εξελίξεις και παραδείγματα από την παγκόσμια πραγματικότητα και Έλληνες θεσμικοί Εκπρό-σωποι και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων θα αναδείξουν θέματα που αφορούν στη χώρα μας. Με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, που ορίζει ότι η διαφορετικότητα περιλαμβάνει 6 διαστάσεις, (ηλικία, αναπηρία, πολιτισμός, φύλο, θρήσκευμα, γενετήσιος προσανατολισμός) θα αναδειχθούν το πλέον επίκαιρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, θα δοθούν απαντήσεις και στα εξής ερωτήματα:
Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους όσοι φέρουν την ευθύνη να προωθήσουν τις αρχές της διαφορετικότητας, της κοινωνικής ένταξης, της ενσωμάτωσης και των ίσων ευκαιριών στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τους.
Το συνέδριο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα του πεδίου δραστηριοποίησής τους.
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο μετοχικό του κεφάλαιο μετέχουν η Deutsche Telekom με ποσοστό 46% και το Ελληνικό Δημόσιο με 5,5%. Ο Όμιλος ΟΤΕ απασχολεί περίπου 12.500 εργαζομένους στην Ελλάδα και περίπου 20.000 συνολικά.
Ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών: σταθερή, κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδρομητική τηλεόραση και ολοκληρωμένες λύσεις ICT. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στους τομείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών και των ακινήτων. Εκτός Ελλάδας, δραστηριοποιείται στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, όπου προσφέρει υπηρεσίες σταθερών και κινητών επικοινωνιών, καθώς και τηλεόρασης.
Με κεντρικό μήνυμα «ένας κόσμος, καλύτερος για όλους», η COSMOTE αποτελεί την ενιαία εμπορική μάρκα για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου. Αποστολή της, είναι να φέρει τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους, ώστε να μπορεί ο καθένας να αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες του σήμερα και παράλληλα να χτίζει ένα καλύτερο αύριο.
Στην ΑΒ Βασιλόπουλος έχουμε επάξια κατακτήσει μια θέση στο τραπέζι κάθε ελληνικού νοικοκυριού, μέσα από την αδιαπραγμάτευτη ποιότητά μας, τη μοναδική μας εξυπηρέτηση και την ξεχωριστή ποικιλία μας. Με οδηγό το σκοπό μας να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων, είμαστε πάντα δίπλα στους 2,2 εκατομμύρια πελάτες μας με θάρρος, ακεραιότητα, ομαδικότητα, φροντίδα και χιούμορ. Πάντα δίπλα σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά μας μέσα από το δίκτυό μας που ξεπερνάει τα 500 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Εκεί όπου οι άνθρωποί μας γίνονται οι δικοί σας άνθρωποι, έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν με χαρά και μεράκι και να προσφέρουν μια μοναδική αγοραστική εμπειρία σε όλους και σε καθέναν ξεχωριστά.
H Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris international (PMI), κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία τσιγάρων και smoke-free προϊόντων καπνού στην Ελλάδα για εννέα δεκαετίες. Το 2017 προχώρησε σε ριζικό μετασχηματισμό για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο. Με επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, μετέτρεψε το εργοστάσιό της σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο, καινοτόμο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το τσιγάρο, το IQOS, το πρώτο προϊόν της ΡΜΙ που θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό. Τον Ιούλιο του 2020 o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αδειοδοτεί το IQOS ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου στις Η.Π.Α.. Η Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια υλοποιεί εκτεταμένη δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ενώ έχει διακριθεί τόσο για το εργασιακό της περιβάλλον όσο και για το επιχειρηματικό της αποτύπωμα.
Η Teleperformance Greece, μέλος του πολυεθνικού Ομίλου της Teleperformance, αποτελεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Διαθέτει συνολικά 8 διαφορετικά Multilingual hubs σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Χανιά και απασχολεί περισσότερους από 9.350 εργαζομένους, που εξυπηρετούν πελάτες σε 39 διαφορετικές γλώσσες.
Η εταιρεία θεωρείται ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους εργοδότες στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, αφού μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να προσελκύσει εργαζομένους από 109 διαφορετικές εθνικότητες. Παράλληλα, η Teleperformance Greece δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών και στον απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα, ενώ επενδύει στη δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο, μεταξύ άλλων, παρέχει την ευκαιρία σε όλους να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, ώστε να εξελιχθούν επαγγελματικά και όχι μόνο.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου HEINEKEN N.V.
Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΜΑΜΟΣ (με παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος από την οικογένεια Μάμου), ΝΥΜΦΗ και Buckler, από 100% ελληνικό κριθάρι, όπως και τις δύο μάρκες μηλίτη ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗ και Strongbow στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, με ελληνικές πρώτες ύλες. Παράλληλα, στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, ενώ εισάγει και γνωστές μάρκες μπίρας.
Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.
Η Βοussias Communications, κορυφαία Β2Β εταιρεία επιχειρηματικής επικοινωνίας, δραστηριοποιείται στη χώρα μας περισσότερα από 35 χρόνια. Επαγγελματίες όλων των βαθμίδων στις πιο δυναμικές αγορές στηρίζονται στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις (περιοδικά, ειδικές εκδόσεις, newsletters) που εκδίδει η εταιρεία, αλλά και στα εξειδικευμένα συνέδρια για την κάλυψη των αναγκών τους σε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις, τις σύγχρονες τάσεις και τις προοπτικές των επί μέρους κλάδων, αλλά και την επικοινωνία, την ανάπτυξη προβληματισμού και τη διαμόρφωση στρατηγικής για τις επιχειρήσεις και το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Παράλληλα, μέσω της διοργάνωσης επιχειρηματικών βραβείων σε δυναμικούς κλάδους, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των κλαδικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των κορυφαίων και πλέον καταξιωμένων ανώτατων και ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων, η εταιρεία συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή και προώθηση της ποιότητας και της καινοτομίας στην ελληνική αγορά, καθώς και στην αναβάθμιση συνολικά του ρόλου που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στην οικονομία της χώρας.
Το ΚΕΑN – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευαισθητοποίησης της νεολαίας και της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριοποίησης του. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει και υλοποιεί μία σειρά δραστηριοτήτων και προγραμμάτων που οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προαγωγή των νέων τεχνολογιών, στην εκπαίδευση των νέων και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται το 2nd Diversity in Business Conference 2020, προωθείται σε κάθε χώρα- μέλος της Ε.Ε. από το 2004. Της διάδοσης της Χάρτας στην Ελλάδα ηγείται το ΚΕΑΝ, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος DIMAIN, στο οποίο συμμετέχει από το 2017.